Saturday, May 24, 2014

24 jam sehari

Bismillahirrahmanirrahim........

hari ini aku tersedar. hidup ini kosong jika tiada jiwa disekeliling kita. jiwa yang mampu bantu diri kita sendiri untuk teruskan hidup 24 jam sehari. selama ni kita sibuk buat hal kita kerja kita yang tak siap2 sehinggkan 24 jam yang lama tuh habis macam tu je malah tak cukup pun kadang2 tu.


cuba bayangkan satu hari 24 jam tanpa  buat apa2 tanpa sesiapa disekeliling... rasalah betapa peritnya.... dalam tempoh tu Allah tarik nikmat yang selama ini kamu dapat... kerja yang tak pernah henti, rakan yang bising di sekeliling, orang tua membebel, peminat misteri kita, shopping, makan, masak, tengok tv, bergaduh dengan adek dan semuanya,


masa tuh.. kau sedar dan kau lagi rela sebenarya jika kerja yang bertimbun2 dulu, keletihan belajar, keletihan berfikir daripada seorang diri 24 jam baring terkaku di rumah tanpa keluarga, makanan, kerja dan hiburan.


tapi... bukan senang nak jumpa someone yang sebegitu.. satu dalam sejuta. tak mustahil ada seseorang  yang 24jam die penuh terseksa kerana tiada sesiapa di sekelilingnya, orang yang die sayang, makanan serta hiburan.....


bersyukurlah dengan kesibukan yang ada dari terus termenung bersendirian seperti menanti sesuatu tapi tiada siapa yang datang...

percayalah saat itu sangat perit.... cukuplah aku yang merasakan.....

wassalam